Vaihtoehto matkailua Suomessa

Suomi on ympäri maailmaa tunnettu outoudestaan, ja kansalaisten järjestämät hullut kilpailut kuten eukonkanto ja ilmakitaransoitto ylittävät uutisrajan kansainvälisellä tasolla vuosittain. Kotimaan matkailijakin voi tehdä tästä hulluudestaan itselleen hieman teeman, ja yöpyä oudoissa ja satumaisissa ympäristöissä tai käydä ammentamassa tavallisesta poikkeavaa kulttuuria ja taidetta ympäri Suomea ripotelluissa näyttelyissä ja museoissa. Outoutta löytyy moneen makuun ja  kukkaroon sopivalla tasolla.

Hotelli elämykset

Oudoissa paikoissa vierailun voisi aloittaa vaikka Lapin periltä josta löytyy jopa kaksi persoonallista paikkaa talvi vierailuun. Lainon lumikylässä, sijaitsee Ylläksen ja Levin välillä vierailija voi yöpyä kauniissa lumihotellissa ja täydentää vatsaansa jäähotellissa tai -baarissa. Lumikylä on auki joulukuusta talven loppuun saakka. Kakslautanen taas on tunnettu lasi iglu majoituksestaan jossa vierailijat pääsevät yöpymään Lapin taivaan alla, ja niiden kohdalle sattuessa ihailemaan revontulia suoraan sängystä, tai vaihtoehtoisesti kesäaikaan ihastelemaan keskiyön aurinkoa. Eteläisemmistä erikoishotelleista mainittavan arvoinen on Katajannokan entiseen vankilaan aloitettu hotelli. Entisen vankilan vanhimmat osat ovat kotoisin 1800-luvun alulta, ja rakennuksen käyttö vankilana lopetettiin vasta 2002. Kansanvälisempiä hotellitunnelmia Suomen rajojen sisällä kaipailevat voivat suunnata Pukkilaan jossa voi yöpyä Japanilaistyyppisessä Yado Oikawa majatalossa. Yado Oikawassa voi yöpymisen lisäksi ruokailla japanilaisittain kimono päällä, majatalossa on mahdollisuus rentouttavaan itämaiseen päähierontaan sekä hinoki-ammeessa kylpemiseen. Lapsesta saakka majakanvartijan ammatista haaveilleille on tarjolla majoitusta Turunmaan saaristossa sijaitsevasta Bengtskärin majakasta, jossa on kuusi entistä majakanvartijan huonetta, hotellin yhteydessä on myös kahvila pikkunälkää auttamaan. Eräelämästä haaveilevat, mutta ulkoilmaa kaihtavat taas voivat suunnata Orimattilan Hotelli Telttaan, jossa vanhan tehdasrakennuksen sisälle on pystytetty 11 vankkaseinäistä, ilmastoinnilla varustettua telttaa. Hotellin aamupalalla voi nauttia retkiaamiaisen joka tuodaan myös tilatessa piknik korissa vierailijan teltalle.

Hotelli elämykset

Suomen oudot museot

Suomesta löytyy myös suuri määrä usein yksityisihmisten perustamia hullulta kuulostavia museoita. Sonkajärjeltä löytyy kansainvälinen pullomuseo, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1986. Museo on täytetty 6,500 pullolla joita museon perustaja Osmo Hänninen on kerännyt ympäri maailman. Pullojen ohella museo esittelee lasin historiaa. Yksi Suomen tunnetuimmista oudoista museoista on Varkauden Mekaanisen musiikin museo, jossa vierailija voi tutustua musiikin historiaan aina 1850-luvulta nykypäivään, ja tunnin opastetun tunninkierroksen aikana vierailijat pääsevät kuulemaan useita museon neljästäsadasta soittimesta. Museon perustivat Liisa ja Jürgen Kempf 80-luvulla. Lapsenmielisille ja nostalgian haluisille löytyy Tapiolasta lelumuseo hevosenkenkä, jonka kautta vierailija voi tutustua suomalaiseen leikkikulttuuriin 1800-luvulta tähän päivään. Museo on interaktiivinen ja museoesineillä leikkimistä kannustetaan. Neuvostoliiton historiasta kiinnostuneille Tampereelta löytyy kansanisälle Leninille omistettu museo. Museo on perustettu Tampereen työläistalon huoneisiin jossa Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1905, ja se on ainoa suurmiehelle omistettu museo Venäjän rajojen ulkopuolella. Pienempiä, mutta ei vähemmän hulluja, museoita löytyy ympäri Suomea. Matkailija voi halutessaan tutustua Koskenkorvan historiaan kylässä josta juoma saa nimensä, turpeeseen Kihniön Aitonevassa, tai nuukuuteen Laihialan kotiseutumuseon läheisyydessä sijaitsevassa Nuukuurenmuseossa.

 

Taiteen ystävät voivat suunnistaa patsas- ja veistospuistoihin joita Suomesta löytyy myös useita. Parikkalassa sijaitseva Veijo Rönkkösen patsaspuisto on Suomen suurin, ja alueelta löytyy yli viisisataa betonipatsasta, jotka on työstetty taiteilijan toimesta yli viiden kymmen vuoden ajan. Aihealueet vaihtelevat ihmishahmoista eksoottisiin eläimiin ja kasviksiin. Pellon kunnan Oranki Art ympäristötaidenäyttelyt aloitettiin vuonna 2001, ja alueella sijaitsee 80 patsaan veistospuisto, jonka kaikki patsaat on työstetty luonnonmateriaaleista. Alueelle kutsutaan vuosittain kotimaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita workshoppeihin tekemään luonnonmateriaaleista tyylistään taidetta. Materiaalien kestosta riippuen osa teoksista säilyy esillä vuosia, kun taas osa katoaa lyhyemmällä aikavälillä. Vähemmän korkea taiteellisesta päästä taas ovat Suomussalmen Hiljainen kansa, jotka tuhansia turvepäisiä ihmishahmoja jotka kohoavat pellosta viitostien varressa. Hahmojen vaatetusta pidetään yllä kahdesti vuodessa ja ne ovat olleet nykyisessä sijainnissaan vuodesta 1990.