Vaellus

Suomessa suosittu vaellus harrastus on luonnossa tapahtuva, usein pienellä budjetilla toteutettavissa oleva, retkeilyn muoto. Patikointi on lyhyempien etäisyyksien, kuten päivämatkojen tekoa. Vaellukseen liittyy pitkän matkan tekemien useiden päivien aikana, luonnossa yöpyminen ja ruokailu. Suomessa Lapin vaellukset ovat tunnetuimpia, mutta samaan harrastus sarjaan kuuluu esimerkiksi Mount Everestin valloitus, tai Pyreneiden vuoriston läpi kävely. Vaellus reissut kestävät yleensä reitistä ja osallistujien kokemuksesta riippuen kolmesta päivästä yli viikkoon. Varusteet kannetaan usein koko reissun ajan mukana isoa selkäreppua muistuttavassa rinkassa.

Muita tapoja vaeltaa

Perinteinen vaellus tapahtuu jalan, ja useimmiten vaeltaja kantaa mukanaan kaiken tarvittavan tavaran. Kovimmat sissit yhdistävät vaelluksen erämaaretkeilyyn, jolloin tarkoituksena on mahdollisimman suuri omavaraisuus, ja retkeilijä yrittää saada suurimman osan aterioistaan luonnosta. Toisessa päässä spektrumia ovat huolletut vaellukset. Näillä reissaajan tavarat kuljetetaan yöpymispaikoille edeltä käsin, ja he voivat keskittyä ympäristön ihailuun ja vaeltamiseen ilman kannettavaa paino lastia. Tämä saattaa myös mahdollistaa vaativampien vaellus taipaleiden taittamisen. Vaelluksen alalajeja ovat hiihto- ja lumikenkä vaellus, jossa lumisen alueen, kuten Lapin tai pohjoisnavan läpi, kuljetaan apuvälineiden kanssa tavarat näillä reissuilla kulkevat kätevästi perässä vedettävässä kelkassa. Ratsastusvaelluksen harrastajat kulkevat hevosen selässä yöpaikkojen välillä, näitä reissuja järjestetään ympäri maailman ja ne mahdollistavat kokeneille ratsastajille mahdollisuuden nähdä paikkoja, joihin olisi vaikea päästä autolla tai jalan. Varusteet yleensä toimitetaan uuteen majapaikkaan autolla, syrjäisemmillä alueilla käytössä voi olla kantojuhtia. Vaelluksista on hyvä myös mainita se alkuperäinen, eli pyhiinvaellus. Pyhiinvaellus on matkan kulkemista uskonnollisella päämäärällä, oli alue mikä tahansa. Tunnettuja pyhiinvaelluskohteita ovat Rooma, Jerusalem, Mekka ja Camino Santiago de Compostela Luoteis-Espanjassa. Suomessa katolilainen kirkko järjestää vuosittaisia pyhiinvaelluksia Köyliönjärven Kirkkokarille, jossa Pyhän Henrikin uskotaan saaneen surmansa. Pyhiinvaellusta harjoitetaan osana lähes kaikkia maailman valta uskontoja.

Muita tapoja vaeltaa

 

Miten valmistua vaellukselle

Vaellusharrastuksen voi aloittaa joko järjestetyllä reissulla kokeneempien vaeltajien seurassa, tai kaverin kanssa lyhyemmillä reissuilla harjoitellen. Helppo tapa harjoitella tarvittavia erätaitoja ennakkoon on mennä lähimetsään yöksi tai kahdeksi, ja monista kansallispuistoista löytyy myös helpompia päivä reittejä ja parkkipaikkaa lähellä olevia teltta-alueita. Netistä löytyy myös monia sivustoja joista voi etsiä inspiraatiota harrastuksen aloittamiselle.Pitemmälle vaellukselle lähtijän kannattaa olla rehellinen omasta fyysisestä kunnostaan. Maastossa kävely vaatii eri lihaksia kuin tasaisilla kaduilla, joten väsymys saattaa iskeä lyhyenkin vaelluksen alkumetreillä ellet ole harjoitellut ennakkoon. Mäkien kiipeämistä, ja pehmeällä alustalla kävelyä harjoittelu auttaa enemmän kuin juoksumatolla puurtaminen. Metsässä kävelyä voi harjoitella vain metsässä! Treenatessa kannatta myös kiinnittää huomiota luonnolliseen kävelyvauhtiinsa. Vaeltaessa voin tahdin pitää suhteellisen hitaana, 3-4 kilometrin tuntumassa, sillä nopeampi tahti epätasaisessa maastossa väsyttää nopeasti.

Välttämättömät tavarat ovat yleensä ruoka, joka saatetaan ottaa mukaan kuivatussa muodossa painon vähentämiseksi, ruuanlaittovälineet, alueen kartta, vaeltajan tulee muistaa että useimmilla vaellusalueilla ei ole puhelinkenttiä tai GPS kantavuutta. Ensiapuvälineet, tarpeellinen määrä vaatteita, teltta, makuupussi sekä makuualusta ovat myös tärkeitä ja puukkoa ei tule unohtaa. Nykypäivänä useat firmat myyvät varsinaisesti vaeltajille tarkoitettuja, usein huomattavasti tavallista kevyempiä vaellustarvikkeita. Netistä löytyy useita pakkauslistoja, jotka ovat usein kokeneiden vaeltajien kokoamia. Varusteita valitessa kannatta ottaa huomioon kestävyys ja mukavuus sekä niiden keveys ettei rinkkaan tule liika pianoa. Suhteellisen halvallakin uusi vaeltaja saa itsensä varustettua, kalliimpi ei ole aina parempi, tosin kenkiin kannattaa satsata. Reissun ruokiin kannattaa myöskin laittaa hieman ajatusta. Kuivaruuat ovat huomattavasti kevyempiä, ja säilyvät tuore ruokia paremmin. Ruokaa pitää olla tarpeeksi, että energia tasapaino pysyy ylhäällä koko vaelluksen ajan, ja se pitää pakata niin ettei ensimmäinen vesisade aiheuta kaiken ruuan sulamista mössöksi. Suklaa ja kuivattu biltong tyyppinen liha ovat käteviä energian tuojia.