Suomen kotimaan matkailu

Kotimaan matkailusta on taas viime vuosina tullut suositumpaa. Reissut voivat vaihdella huolella suunnitellusta Lapin vaelluslomasta samana päivänä päätettyyn päiväretkeen lähiseudun matkailukohteessa, tai kulttuurilomaan suuremmassa kaupungissa. Maassamme on hyvät auto, juna ja bussi yhteydet, ja saaristossa pääsee seikkailemaan useiden firmojen tarjoamilla vesikulkuvälineillä.

Autolla ajelevan kannatta miettiä reittiratkaisuja esimerkiksi googlemapsin kanssa. Junaliput saa kätevästi varattua ennakkoon VR.fi sivuilta, ja bussilippuja varatessa kannatta tarkastaa paikallisten bussifirmojen nettisivut mutta myös katso esimerkiksi onnibussi hintavertailun kannalta. Jos omaa autoa ei ole, sellaisen voi myös vuokrata, ja sivustot kuten Holidayautos antavat useiden eri firmojen hinta vertailun. Kauempana Suomessa lomailevien kannattaa verrata myös lentojenhintoja, sillä aika on rahaa, ja jos kotimaan lennot sattuu saamaan halvalla, Lapin lomaan esimerkiksi saa helposti lentämällä lisättyä päivän tai kaksi.

Kaupunki matkailua

Nykypäivänä suomen suurimmista kaupungeista löytyy kansainvälisen mittakaavan mukaista ravintola ja ostostarjontaa. Helsinki on totta kai matka kohteena tunnetuin, matkaaja voi käydä vilkaisemassa useat museot, ruskettua Pyynikin rannalla, tai ihan vaan käyttää ajan shoppailuun ja ruokailuun. Helsingistä pääsee myös helposti risteilemään Ruotsiin tai Viroon. Turku on Suomen toiseksi suurimpana kaupunkina monelle tuttu vierailukohde, ja Turun Linna on historiasta kiinnostuneille ehdottomasti käynnin arvoinen. Muista kaupungeista Naantali ja Porvoo ovat rannikollisen sijaintinsa ansiosta kesäkaupunkeja, ja Jyväskylä toimii eloisana opiskelijakaupunki porttina Keski-Suomen järviseuduille. Kaupungeista löytyy hotelleja joka kukkarolle sopivaan hintahaitariin. Useat ammattiopistot vuokraavat opiskelija majoituksiaan kesäisin turistien käyttöön. Myös AirBnBn kautta voi etsiä kohtuullisen hintaisia majoitus ratkaisuja ja useista kaupungeista löytyy myös mökkikyliä tai telttailualueita suhteellisen läheltä keskustaa. Vierailit sitten missä tahansa kaupungissa, tori elämään kannattaa tutustua. Suomalaiset puusta rakennetut vanhat kaupungit ovat myös näkemisen arvoisia, ja näitä löytyy suuremmista ja pienemmistä kaupungeista. Monissa kaupungeilla toimii virallisia turisti info pisteitä, joiden työntekijät osaavat neuvoa tärkeimmistä vierailukohteista. Lapsiperheille suomesta löytyy useita puuha kohteita Naantalin Muumimaailmasta isoihin huvipuistoihin kuten Linnanäkeen. Useimmista kaupungeista ja kylistä löytyy myös lapsille monia ilmaisia leikkipuistoja, isoimmissa niistä voi vierähtää vaikka koko päivä.

Kaupunki matkailua

Maaseutu matkailua

Suomessa on helppo siirtyä kaupungeista maaseudulle. Valinnan varaa löytyy perinteisestä maaseudusta ja perinne- sekä kotieläinpihoista kansallispuistoihin, ja retkeilyyn joko mökillä tai telttaillen luonnon helmassa. Jos omaa mökkiä ei löydy sen voi vuokrata, ja järven rannalla voi viettää peri suomalaista mökkilomaa saunoen, järvessä uiden ja makkaroita paistellen. Vaikka hyvää varmaan tekisi jättää teknologia kotiin, useista vuokramökeistä löytyy tänä päivänä laajakaista yhteydet. Jos vesi kiehtoo enemmän, matkailija voi suunnata Suomen rannikolle ja saaristoon. Saaristoa voi käydä katselemassa joko veneen tai auton välityksellä. Lossi kulkee useiden saarien välillä, ja joillekin on rakennettu jopa silta. Pidemmän aikaa luonnon helmassa oloa kaipaavat voivat myös suunnitella kansallispuisto vierailun. Kansallispuistoja löytyy ympäri Suomea, ja näillä luonnon alueilla on usein vaellusreittejä, joiden varrelle voi pystyttää teltan yöpymistä varten. Myös viikonloppu reissut alueilla ovat suosittuja, pettymysten välttämiseksi ota vaan rohkeasti selvää alueen yöpymisrajoituksista ennen matkalle lähtöä. Suomessa järjestetään myös vuosittain useita kulttuuri- ja urheilu tapahtumia, ja hieno tapa tehdä kotimaan matkailua saattaisi olla näistä kiinnostavien ottaminen kohteeksi lyhyen tai pitkän reissun aikana. Ja vaikka yleisötapahtumat eivät kiinnostaisi, näistä kannatta kuitenkin olla tietoinen kotimaan matkailua suunnitellessa, sillä useat kaupungit ovat juhlien aikaan majoitus kapasiteetin äärirajoilla, ja huoneiden hinnat tuppaavat olemaan tavallista korkeammalla. Riippuen myös festivaalin teemaasta, muiden vierailijoiden alkoholin anniskelun määrä saattaa ylittää rauhallista ilmapiiriä kaipaavan turistin sietokyvyn.