Sivistyneesti viihteelle

Lähettänyt on loka 6, 2019 in Portti | Kommentit pois päältä artikkelissa Sivistyneesti viihteelle

Sivistyneesti viihteelle

Suomalaisesta yöelämästä puhuttaessa, ei voi olla saamatta päähänsä mielikuvaa humalaisista nakkikioskin jonossa, sekä utuista kuppilaa, jossain taajaman ulkopuolella. Onneksi näin ei aina ole, sillä kyllä Suomesta löytyy myös tyylikkäitä paikkoja illan viettoon. Pohjoisen juomakulttuurimme ei tarvitse olla rähisemistä, vaan keskieurooppalaiseen malliin hillittyä, sekä viihtyisää. Yökerhojen konsepti yhdistää alkoholi ja tanssimusiikki voi olla toimivakin. Sivistynyt juominen ja maltillinen käyttäytyminen olisi jo korkea aika saada juurrutettua meidänkin kulttuuriimme.

Useimpien klubien ja ravintoloiden ikärajat saattavat olla 20-24 vuoteen. Pukukoodista vielä sen verran, että Suomessa ei sisään kannata pyrkiä shortseissa tai lenkkiasussa. Ovimiehen tarkkailevat myös vieraiden jalkineita, sillä on turvallisuusriski suhata sisään sandaaleissa. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia paikkoja, joissa käydä ja näihin kehtaa viedä myös ulkomaalaisen vieraan.

Tanssijalan vipattajille

Maassamme on useita satoja yökerhoja, mutta vain muutamassa on poikkeuksellisen iso tanssilattia, joka kerää väkeä. Näihin paikkoihin kuuluvat esimerkiksi Börs Night Club Turussa, sekä Wintti Lahdessa. Turun Börsin kapasiteetti on yli 1 800 henkeä ja tanssilattia on suunniteltu kestämään sen mukaisesti. Wintillä taas voi tanssahdella kahdessa kerroksessa. Tai ei varsinaisesti, sillä yläkerrassa on ravintolaosa ja alhaalla klubi.

Tänä vuonna yökerhojen suosituimpiin biiseihin ovat lukeutuneet Mabelin Don’t call me up, JVG:n Ikuinen vappu, sekä Billie Eilishin Bad Guy. Vuoden 2018 soitetuimpiin artisteihin taas kuuluivat Drake, Ed Sheeran ja The Weeknd. Ei ehkä ole myöskään yllätys, että parhaimmaksi konemusiikkikappaleeksi on äänestetty yleisön toimesta Daruden Sandstrom, joka oli jo ilmestyessään vuonna 2000 megahitti.

Julkkisten perässä

Moni julkisuuden henkilö on hypännyt ravintolabusineksen pariin tai on nimenomaan siitä tuttu. Mediassa uutisoitiin näyttävästi, kun supersuosittu räppäri Cheek perusti vuonna 2017 Helsingin keskustaan uuden yökerho Skohanin. Nimi tulee nykyisin makkaratalona tunnetun paikan tilalla olleesta rakennuksesta, joka purettiin 1960-luvulla. Rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Skohan on paljon puhuttu ja sinne suunnataankin varmasti hieman uteliaisuudesta, sekä toiveesta bongata julkimo tai pari.

Skohanin

Samaa toivovat ehkäpä Ravintola Farang, jonka toisena omistajana on julkkiskokki Tomi Björck. Kaakkois-Aasiasta makuja tuova Farang viettää tänä kesänä 10 vuotispäiviään ja sen sisarravintoloihin kuuluvat muun muassa Gaijin, sekä Bronda. Björckiä itseään vaan tuskin kovin usein tapaa kyökin puolella, sillä mies on asunut perheineen Australiassa vuodesta 2016 lähtien. Hänet tunnetaan kuitenkin television puolelta useista kokkiohjelmista. Niin ikään Helsingissä, Etelärannassa on Henri Alénin sekä Tommi Tuomisen uusi ravintola Ultima, joka mainostaa raaka-aineidensa olevan 90 prosenttisesti kotimaisia. Paikassa on hydroponinen kasvatusjärjestelmä, jonka avulla Ultimassa kasvatetaan esimerkiksi kahvinpurupohjalla sieniä. Muihin niin sanottuihin luksusravintoloihin verrattuna Ultima on siitä erikoinen, että se tarjoaa opiskelijoille 25% alennuksen.

Trendejä seuraaville

Mikäli hämyisessä yökerhossa tamppaaminen ei ole se oma juttu, voi toki käydä viettämässä iltaa ystäväporukalla muuallakin hyvän ruuan ja juoman äärellä. Ylempänä mainittujen lisäksi yksi tällaisista paikoista on ehkä Helsingin Töölön tunnetuin ravintola Elite. Se on ollut kulttuuriväen suosikki vuosikymmenten ajan ja on yhä artistien, sekä taiteilijoiden suosima. Senaatintorin kupeessa oleva Ravintola Olo on Michelin-tähdellä varustettu illallispaikka, jossa ohjeistetaan varaamaan ruokailuun vähintään kolme tuntia. Sehän sopii, jos seura on kohdallaan, eikä kiire mihinkään.

Kerrotaan Tampereeltakin pari poimintaa. Hotelli Torni valmistui kaupungin keskustaan vuonna 2014 ja se sisältää kolme ravintolaa. Katutasossa on kaksi ja kattotasanteella, 88,5 metrin korkeudessa, on Moro Sky Bar, josta avautuu mahtavat Mansen maisemat. Hississä heikommalla menee jo korvat lukkoon, kuin lentokoneessa konsanaan. Moro Sky Barissa tarjoillaan mm. lounasta teemalla ”Soppaa ja sielunmaisemaa”. Muutakin evästä on saatavilla, kuten premium hot dogeja tai salaatteja. Jokaiselle jotakin.