Porkkalanniemi

Värikkään historian omaava Porkkalanniemi sijaitsee Etelä-Suomen kärkipäässä Suomenlahdella.  Nykyisin Porkkalanniemi toimii virkistysalueena jonka hallinta on jaettu Vantaan kaupungin, Kirkkonummen- ja Nurmijärven kuntien sekä Uudenmaan Virkistysalue Yhdistyksen kesken. Kunnat järjestävät alueillaan opastettuja kierroksia, lisäksi Porkkalanniemellä ja sen ympäristössä toimii yksityisyrittäjiä jotka voivat räätälöidä asiakkaille sopivan ohjelman. Alueen maisemia hallitsevat jylhät kalliorannat, sekä kaunis panoraama näköala joka avautuu Telegrafbergetiltä.

Alueen historia

Toisen maailmansodan jälkeisessä Moskovan Rauhassa Neuvostoliitto sai oikeuden käyttää Porkkalaa tukikohtanaan. Niemen aseman vuoksi tulivoima sieltä riittäisi puoleenväliin Suomenlahtea saakka asettaen sen maanpuolustuksellisesti tärkeään asemaan. Sen lyhyt etäisyys Helsingistä tarkoittaa myös että ulkovallan hallussa alue saattaisi asettaa huomattavia paineita Suomen hallitukselle. Alunperin Porkkalanniemen vuokra oli sovittu 50 vuodeksi, mutta Neuvostoliitto palautti alueen Suomelle 26 tammikuuta 1956, vain yhdentoista vuokra vuoden jälkeen. Neuvosto komennuksen aikaan suomalaisilla ei ollut alueelle asiaa, ja sinne vahingossa eksyneet vangittiin vanhoihin asuin taloihin. Alueen läpi kulki junarata, ja jotta palvelua ei tarvinnut lopettaa, VR päätyi erikoiseen ratkaisuun. Juna pysäytettiin ennen vuokratun alueen rajaa, ja ikkunoiden peitoksi laitettiin teräsluukut jotta matkustajat eivät näkisi niistä ulos. Kiireisimpään aikaan alueelle oli sijoitettu suurin piirtein 20 000 neuvosto sotilasta. Sotilaat tuhosivat taisteluasemat vetäytyessään, eikä Porkkalassa ole paljoakaan merkkejä vuokra ajasta jäljellä. Suomalaisten rakennukset ennen Venäjän vuokra-aikaa oli jätetty huonoon kuntoon, osa niistä oli kokonaan tai osin purettu ja omaisuutta varastettu. Porkkalan palautuksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi sävelletty ooppera sai kantaesityksensä vuonna 2006. Ooppera kertoo alueen tarinan musiikin ja visuaalisen esityksen kautta. Niin valtionjohto kuin yksityiset ihmisetkin saavat oopperassa puheenvuoronsa, ja se valittiin Kirkkonummen vuoden kulttuuriteoksi vuonna 2016.

Porkkalan virkistysalue tänä päivänä

Porkkalan virkistysalue tänä päivänä

Porkkalasta yritettiin tehdä kansallispuistoa 2017, mutta kunnian tällä kertaa sai Hossa Kainuussa. Hallituksen tarkoituksena on kuitenkin kehittää alueen luonnonsuojelua ja virkistystoimintaa noin puolella miljoonalla eurolla. Osa alueesta sai myös luonnonsuojelu statuksen, ja kansallispuisto statusta tullaan harkitsemaan tulevaisuudessa. Alueen luonto vaihtelee vuodenajasta toiseen. Vierailua helpottamaan Porkkalanniemellä on useita parkkipaikkoja sekä nuotiopaikkoja penkkeineen. Alue on tarpeesi iso, että jokainen löytää sieltä hiljaisen paikan upeiden maisemien ihailua varten. Kesäisin tasaiset kalliot houkuttelevat auringon palvojia, kun taas syksyllä myrsky aallokot loiskuvat kallioita vasten näyttävästi. Matkailijat voivat myös pystyttää merkityille telttailu alueille majapaikan, ja nauttia luonnossa yöpymisestä. Kunnilla on omat lisäpalvelunsa, esimerkiksi Nurmijärven kunnan omistuksessa olevaa mökkiä vuokrataan Nurmijärvellä kirjoilla oleville vierailijoille pientä korvausta vastaan. Porkkala on yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista sukelluskohteista. Alueella pääsee autolla rannan läheisyyteen suhteellisen helposti, mikä helpottaa painavan sukellus setin kantamista aloitus paikkaan. Avomeren läheisyyden sekä sora – kivi – kallio pohjan ansiosta merivesi on kirkasta, joten sukeltajan näkyvyys tulee olemaan hyvä. Syvyyttä löytyy lähes 25 metriin saakka, mikä on Suomessa epätavallista näin lähellä rantaa, ja maisema sukeltaessa on mielenkiintoista, alueelta löytyy laajoja vedenalaisia hiekkakenttiä sekä kallionjyrkänteitä. Muita mahdollisia harrastuksia alueella ovat melonta ja meri uinti. Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kartoista voi tarkistaa parhaat paikat toiminnoille, sekä saada tietoa alueen nähtävyyksistä. Niemeen pääsee myös omalla veneellä, veneen kiinnityspaikkoja on runsaasti. Porkkala Marin -satamasta löytyy polttoaine pisteen lisäksi kauppa ja kahvila, joka muuttuu iltaisin ravintolaksi. Alueella on suhteellisen runsas eläinkanta. Syksyllä alueella saattaa nähdä hylkeitä, muusta eläimistöstä hirvet ovat yleisiä, sekä peurat joita alueen hoitajat ruokkivat. Muuttolintujen tarkkailu on Porkkalanniemellä keväällä ja syksyllä suosittua puuhaa, sillä tuhannet linnut kulkevat alueen läpi muuttoreitillään. Porkkalanniemi on kalastajien suosima paikka. Kallioilta ja rantakiviltä pystyy helposti kalastamaan ilman venettäkin, ja alueen kalakannasta löytyy mm. taimenta, haukea ja siikaa.