Pääkaupunkiseudun lomailu – Osa 3

Helsingistä löytyy myös suuri määrä kansainvälisen tason kulttuuria, teatterin, konserttien sekä museoiden muodossa. Kaivokadulla sijaitseva Ateneum on tunnetuin maamme taidemuseoista, ja museon seiniltä löytyy taidetta 1800-luvulta moderneihin teoksiin. Museon omistuksessa on yli 20 000 taideteosta, mikä tekee sen kokoelmasta Suomen merkittävimmän. Vakituisen näyttelyn lisäksi vierailijat voivat tutustua vaihtuviin näyttelyihin joissa esitellään sekä kotimaista että kansainvälistä taidetta.

Ateneum muodostaa yhdessä Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa Suomen Kansallisgallerian. Kiasman nykytaiteen museon kokoelmiin kuuluvat merkittävät teokset 1960 -luvulta nykypäivään. Kiasman tehtävänä on kerätä, ja edustaa aikamme taidetta, ja museossa järjestetään näyttelyiden lisäksi esityksiä ja tapahtumia. Kiasmaan on vapaa pääsy joka kuun ensimmäisenä perjantaina ja se sijaitsee Mannerheimin aukiolla. Kansallismuseoista ehkä hieman vähemmän tunnetun Sinebrychoffin kokoelmista löytyy maailman Suurten mestareiden teoksia, ja se erikoistuu vanhempaan Eurooppalaiseen taiteeseen, ja sen erikoisen ytimen muodostaa Sinebrychoffien kotimiljöö ja taidekokoelma huonekaluineen, joka on pysyvästi esillä museon toisessa kerroksessa.

Suomen valokuvataiteen museo on valokuvataiteen erikoismuseo, ja sen kokoelmiin kuuluu yli 2 miljoonaa valokuvaa, joita esitellään vaihtuvissa näyttelyissä. Valiokuvien lisäksi vierailija pääsee tutustumaan useisiin valokuvaukseen liittyviin esineisiin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa museossa. Korkeavuorenkadulla sijaitseva Designmuseo esittelee Suomalaisen muotoilun historiaa ja nykyaikaa vaihtuvissa näyttelyissä, ja museon tehtävä on tukea ja edistää hyvää suomalaista taideteollisuutta. Mielenkiintoista katseltavaa löytyy niin Marimekon tekstiileistä, kuin Iittalan astioistakin, ja museon kokoelmista löytyy huimat 45 000 piirrosta, sekä 125 000 kuvaa. Unohtaa ei kannata myöskään Luonnontieteellistä museota, joka sijaitsee Rautatiekadulla Kiasman läheisyydessä. Museosta löytyy laaja valikoima eläin-, kivi-, kasvi-, sieni-, ja fossiilinäytteitä, kaikkiaan noin 50% Suomen luonnontieteellisistä kokoelmista. Luonnontieteellinen museo hallinnoi myös kahta kasvistieteellistä puutarhaa Helsingissä, joista yksi sijaitsee Kaisaniemen rannassa ja toinen Jyrängöntiellä. Suomen Kansallismuseo taas varastoi Suomen historialle ja kulttuurille tärkeitä teoksia, ja graniitti julkisivuinen rakennus on itsessään yksi Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuurin pääteoksista.

Helsingin teatterit

Teatteri tarjonta Helsingissä on myöskin runsasta, ja ympäri vuoden pyörivää. Kesäteattereista tunnetuin löytyy Suomenlinnan lähettyviltä, Hyvän Olon Linnoituksesta, jossa Ryhmäteatteri laittaa vuosittain esityksiä hurmaavassa saari ympäristössä. Teatteri on katettu, joten esityksiä ei peruta sateen vuoksi, ja katsojille tarjotaan vilttejä lämmikkeeksi. Mustikkamaan uimarannalla kesäisin pyörii Helsingin Yliopiston kesäteatteri, jossa vuosittain esitetään klassikko näytelmiä. Tervasaaren Amfiteatteri taas erikoistuu klassikkokomedioihin, uusiin näytelmiin sekä iloisiin musiikkiteattereihin.

Isompia ja juhlavampia puitteita kaipaavien kannattaa suunnistaa tunnetuimpiin Helsingin teattereihin, joissa usein pääsee näkemään televisiostakin tunnettuja esiintyjiä. Suurin ja kuuluisin näistä on varmasti Suomen Kansallisteatteri. Komea graniittilinna kohoaa Rautatientorin kulmalle, ja teatterin tarjoamat esitykset ovat kokeilevia ja rajoja rikkovia mutta laadukkaita. Teatterirakennuksesta löytyy myös ravintola Lavaklubi, jonne illan teatteri lipulla on vierailijoille vapaa pääsy. Toinen jättiläinen on Helsingin Kaupunginteatteri, joka sijaitsee kulttuuri kaupunginosa Kalliossa. HKT tuottaa vuosittain suurien kansainvälisten hittimusikaalien suomenkielisiä versioita, laadukasta viikonloppu viihdettä.

Korkeampaa kulttuuria kaipaavat voivat suunnata Suomen Kansallisoopperaan ja -balettiin, jotka sijaitsevat samassa rakennuksessa Helsinginkadulla. Vuosittain järjestö tuottaa yleensä neljä uutta ooppera ensi-iltaa, ja kolme baletti ensi-iltaa, sekä monia aikaisemmin ohjelmistossa olleita teoksia. Kansallisoopperassa järjestetään myös opastettuja kierroksia joissa vierailijat pääsevät tutustumaan talon verstaisiin, harjoitustiloihin sekä työpajoihin. Suomen teatteri maailmasta puhuttaessa ei sovi myöskään unohtaa suomenruotsalaista Svenska Teatern instituutiota. Teatterin pelkistetty pyöreä valkoinen julkisivu kätkee taakseen koristeellisen sisustuksen, ja teatteri on yksi pääkaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Ruotsinkielen taitamattomuus ei riitä syyksi olla vierailematta teatterissa, sillä esityksiin saa lainattua tekstityslaitteen. Helsingistä löytyy myös useita pienempiä ammattiteattereita, sekä harrastajateattereita joilla on mielenkiintoista antia ympäri vuoden.