Pääkaupunkiseudun lomailu – Osa 2

Entäs sitten pelkästään aikuisille tarkoitetut lomat pääkaupunkiseudulla? Jos mahdollista, ennen lomalle lähtöä kannattaa miettiä milloin sinne suuntaa. Jos haluaa välttää lapsilaumoja, parhaita loma-aikoja ovat koulujen loma aikojen ulkopuolella olevat. Aikuisille Helsingissä viihdytystä tarjoavat useat ravintolat ja kahvilat, sekä Suomen suurimmat museot. Yksi Helsingin parhaita puolia on alueen suppeus, vierailija pystyy helposti matkustamaan eri alueiden välillä tuhlaamatta koko päivää.

Helsingin herkku hetket

Helsingin Kauppatorilla vierailu kannattaa kesäaikaan, torilla on myynnissä monenlaista todella suomalaista syötävää, sekä paikanpäällä valmistettua että mukaan otettavaa. Talvella torin yhteydessä toimiva Kauppahalli hoitaa samaa virkaa. Kansainvälistä tunnelmaa kaipaava voi suunnata Esplanadille, jonka varrella on monia hintavia ravintoloita, kahviloita ulkoilma terasseineen, sekä kesäisin esiintymislava jossa järjestetään ilmaisia musiikkiesityksiä. Kampin kaupungin osassa kulkevan Bulevardi -kadun varrelta löytyy useita tunnettuja kahviloita, Bulevardin sivukadut ovat myös mielenkiintoisia ravintoloineen. Ympäri Helsinkiä vierailija löytää ravintoloita kaikkiin makuihin. Perinteisiä Suomalaisia ravintoloita edustavat esimerkiksi kulttuuriväen suosiossa oleva Kosmos, Pohjoisen makuja edustava Lappi ja kuuluisa Sikalana tunnettu Sea Horse. Juhlavampaa illallista voi suunnata viettämään Savoy ravintolaan, jonka sisustus on Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaa, ja josta löytyy edelleen Marsalkka Mannerheimin kantapöytä. Yleisesti iltaelämää kaipaavat voivat suunnata Kallion alueelle illanviettoon. Suomalaisten makujen lisäksi kaupungista löytyy kansainvälistä ruokaa sushista intialaiseen, ja burgereihin, joten pidemmälläkään matkalla ei gourmantin aika käy pitkäksi.

Erikoisempaa illanviettopaikkaa kaipaava voi suunnistaa Ville Haaran ja Anu Puustisen suunnittelemaan Löyly kompleksiin, jossa toimii ravintola, terassi sekä kolme puulämmitteistä saunaa. Löyly sijaitsee alle kahden kilometrin päässä Helsingistä, ja Hernesaaren rannassa, ja vierailijat voivat ulahtaa mereen uimaan sekä kesä että talvi aikana. Erikoinen kylpemisvaihtoehto on myös Allas merikylpylä, joka sijaitsee aivan Kauppatorin kupeessa. Kaupunkilaiset ja vierailijat voivat virkistäytyä Altaan saunoissa, lämmitetyistä makean veden altaista sekä merivesialtaasta. Alueelta löytyy myös kuntosali, kahvila, ravintola sekä kylpyläpalveluita.

Kaupungin tunnetut nähtävyydet

Helsingin ulkopuolella asuvien kannattaa viettää hieman aikaa kaupungin nähtävyyksiä kiertäen. Senaatintori ja sen laidalla sijaitseva Helsingin Tuomiokirkko, ovat Suomen historian sielunmaisemaa. Carl Ludvig Engelin suunnittelema Tuomiokirkko on koko Helsingin visuaalinen symboli, ja sen kryptassa järjestetään näyttelyitä sekä konsertteja. Senaatintorin ympäristöstä löytyy myös monia muita mielenkiintoisia rakennuksia, kuten Suomen vanhin kivirakennus, Sederholmin talo, jossa toimii nykyään Helsingin Kaupunginmuseo. Senaatintorilta on lyhyt kävelymatka Kauppatorin vilskeeseen, sekä Esplanadin puiston rauhaan.

Yksi tunnetuimmista Helsingin nähtävyyksistä on Sibelius monumentti joka sijaitsee säveltäjän nimikkopuistossa. Turistien suosima monumentti on hiottu yhteen yli 600 teräsputkesta, ja se kuvaa urkuputkistoa. Ella Hiltusen veistämän monumentin lähistöltä löytyy myös säveltäjän näköisveistos, joka on kaiverrettu kallion kupeeseen.

Merelliset tunnelmat

Jos Helsingistä ei riitä tarpeeksi nähtävää vierailun pituudelle, lomailija voi ottaa osaa Tallinnan tai Tukholman päivämatkalle. Useat risteily yhtiöt tekevät risteilyitä lahden molemmin puolin, ja vierailla voi joko yhden päivän tai useamman verran. Liput ovat kohtuu hintaisia, ja useat risteilyfirmat tarjoavat myös risteily, hotelli ja autopaikka paketteja. Matka Tallinnaan kestää noin kolme tuntia, ja Tukholmaan matkustaminen käy kätevästi yön yli. Jos pelkkä risteily kiinnostaa kohdetta enemmän, Tukholmassa voi myös vierailla mini risteilyllä, jossa vierailija ei poistu laivalta. Risteilylle kaipaavan ei välttämättä tarvitse poistua maanrajojen ulkopuolelle. Helsingistä järjestetään myös useita päivä ja ilta risteilyjä lähi saaristoon. Risteilyiden teemat vaihtelevat yksinkertaisista turisteille suunnatuista Helsingin nähtävyyksiä esittelevistä maisemaristeilyistä, teemallisiin lounas ja illallisristeilyihin, sekä ohjelmallisiin musiikkiristeilyihin.