Naantali kesäloma kaupunkina

Naantali on varmasti kaikille suomalaisille tuttu kesäloma kaupunki. Alueelta löytyy tekemistä kaikenikäisille, rantojen, Muumi maailman ja Naantalin kylpylän muodossa. Kaupungin eteläinen sijainti antaa loistavan mahdollisuuden auringon palvontaan, ja historiallisia nähtävyyksiä löytyy tarpeeksi pidemmänkin loman täyttämiseen. 

Naantali sijaitsee Lounaissuomessa, Turun lähellä. Kaupungin nimi tulee sen ruotsinkielisestä nimestä Nådendal joka tarkoittaa Armon Laaksoa, ja viittaa kaupungin hengellisiin juuriin. Pyhiinvaellus kohteena keskiajalla tunnettu kaupunki sai alkunsa Birgittalaisluostarista, ja tämä hengellinen historia tuntuu yhä kaupungin ilmapiirissä ja Birgittalaisten kirkko hallitsee edelleen Naantalin kaupunki kuvaa.

Naantalin nähtävyydet

Kaikille kansalaisille tunnettu maamerkki Naantalissa on varmasti Tasavallan presidentin kesä virka-asunto Kultaranta joka sijaitsee Luonnonmaan saaressa. Kultaranta koostuu laajoista puisto alueista sekä rakennuksista. Alueen puistoista vierailijat voivat kesäaikana käydä sen muoto- ja hyötypuutarhoissa, metsäpuutarha on kulkemiselta rajoitettua asunnon läheisen sijaintinsa vuoksi. Presidentti on residenssissä Villa Kultarannassa yleensä kesäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin. Villa Kultaranta on komea jugendhengessä rakennettu graniitti huvila. turistit voivat vierailla puutarhassa omatoimisesti kesä perjantaisin, tai voi ottaa osaa opastetuille kierroksille. Rajoitettuina vuoden aikoina turistit pääsevät myös tutustumaan Villa Kultarantaan itseensä. Presidentin kesä virka-asuntona Kultaranta on toiminut vuodesta 1922, jota ennen se oli Alfred Kordelinin yksityisomistuksessa. Naantali on toiminut kylpyläkaupunkina 1700-luvulta saakka, jolloin Viluluodon vedellä uskottiin olevan terveyttä edistäviä ja sairauksia parantavia vaikutuksia. Ensimmäinen kaupallinen kylpylä alueella perustettiin Kalevanniemelle 1864, auttaen Naantalin maineen kohoamista matkustus ja lomailu kohteena. Nykyinen kylpylä perustettiin 1984. Naantalin kylpylä on pohjoismaiden suurin, ja se on valittu sadan maailman parhaan kylpylän listalle. Altaiden ja hoitojen lisäksi vierailija löytää kylpylästä useita ravintoloita ja baareja. Kylpylän lähettyvillä sijaitsee myös neljä täysmittaista golfkenttää, ja sen alueella järjestetään jooga ja pilates tunteja asiakkaille.

Naantalin nähtävyydet

 

Naantalin vanhakaupunki on kaunis pastellin sävyinen puutalokeskusta, jonka kaduilla sijaitsee useita taide gallerioita ja käsityöpuoteja, sekä ravintoloita ja kahviloita. Herkuttelija löytää Naantalista useita tunnelmallisia ravintoloita ja kahviloita, perinteisistä saaristolaisherkuista kansainvälisiin antimiin, rantaviivalta löytyy useita terassillisia ravintoloita joista voi ihailla merimaisemaa maistuvan ruuan ääressä. Puutalo idylliin rakastuneet voivat viettää yönsä esimerkiksi tunnelmallisessa Hotel Palo puutalohotellissa, joka sijaitsee vanhankaupungin lähettyvillä. Kaupungin idylliä täydentää meren ja sataman läheisyys, ja alueella voi tehdä myös opastettuja kierroksia. Vierasvenesatama joka sijaitsee vanhankaupungin sydämessä tuo alueelle kansainvälistä henkeä, ja idyllinen satamakatu toimii myös loistavana illanviettopaikkana kesäiltoina. Suomen museovirasto on määritellyt sen merkittäväksi suomalaiseksi kulttuuriympäristöksi. Naantalin saaristoon järjestetään satamasta useita päiväretkiä tai pidempiä opastettuja saaristokierroksia joiden aikana ryhmät majoittuvat Naantalin kylpylässä tai lähitienoon hotelleissa. Turusta voi matkustaa Naantaliin höyrylaiva Ukkopekalla, ja ryhmät voivat varata höyrylaiva reissuja joihin sisältyy ruokaa ja juomaa. Naantalin keskiaikainen luostarikirkko on kulttuurimatkailijalle ohittamaton kohde. Keskustassa sijaitsevan kirkon sisäseinät ovat valkoiseksi kalkitut, antaen sille avaran ja hengellisen ilmapiirin, ja seinillä ei liioin ole ristejä enempää koristeita. Kirossa vieraillessa kannattaa myös kiivetä näköalatornille joka sijaitsee sen läheisyydessä. Luostarikirkko toimii myös Naantalin musiikkijuhlien konserttipaikkana. Musiikkijuhlat järjestetään vuosittain kesäkuussa, ja ohjelmistosta löytyy korkeatasoista ja kansainvälistä kamarimusiikkia. Lapsiperheille suosittu vierailukohde on Naantalin Muumimaailma, joka avaa ovensa lapsille ja lapsenmielisille kesäisin.  Alueelta löytyy monia Muumikirjoista tunnettuja rakennuksia joihin vierailijat voivat vapaasti tutustua, sekä interaktiivisia esityksiä ohjelman mukaan. Muumimaailmassa voi viettää koko päivän ja alueelta löytyy useita ruokailumahdollisuuksia, lepo alue, sekä turvallinen uimaranta. Talvella Muumimaailma avaa ovensa valikoidusti Taikatalvi viikoille, jolloin alueelle on tehty talvista toimintaa kuten minicurling ratoja, ja lumikenkä polkuja.