Matkailu Suomen vesistöillä

Suomen vesistä löytyy matkailijalle useita elämyksiä etelän suuremmista asutetuista saarista aina keskisuomen järvisaariin. Matkailijalla on useita vaihtoehtoja matkustukseen, charter -risteilyistä, reittilaivoihin ja omalla veneellä kulkemiseen. Vesien rannoilla olevista aktiviteetti yrityksistä voi myös halutessaan vuokrata pienempiä kulkuneuvoja, kuten kanootteja ja kajakkeja.

Saaristo matkailu

Lomalaisten kaipaamat kauniit maisemat, maalaisidyllin ja aktiiviloman voi helposti yhdistää Turun ja Helsingin välillä sijaitsevan Kemiönsaarten rannikkoreittiin tutustumisella. Reitti kulkee päällystettyjä maalaisteitä pitkin, ja normaalissa peruskunnossa oleva voi helposti ajella sen läpi pyörällä. Kokonaisuudessaan reitin pituus on noin 200 kilometriä, ja vain pieni osa reitistä on metsittynyttä hiekkatietä. Rannikkoreitin varrelta löytyy tasaisin välimatkoin idyllisiä majoituspaikkoja, ravintoloita, kahviloita ja ruokakauppoja,  ja kylistä pääsee kätevästi venekyydillä läheisiin saariin pyörän kanssa. Alueella kulkee myös ilmainen lossi. Osan matkasta voi myös taittaa HopOn HopOff bussilla, lähtöjä on sekä Turusta että Helsingistä, ja jos omasta takaa ei löydy polkupyörää niitä saa vuokrattua reitin varrelta olevilta yksityisyrittäjiltä. Nähtävyyksiä kaipaava matkailija voi käydä ihailemassa Bengtskärin majakkaa, joka on pohjoismaiden korkein. Saarella on myös kahvila ja hotelli, mutta erityisen vierailunarvoisen saaresta tekee majakan tornin valohuoneesta avautuvat merelliset näkymät. Saaristosta löytyy myös useita huviloita, tunnetuin näistä ovat Söderlångvikin kartano, jossa nykyään järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja muita kesä tapahtumia. Matkailija voi myös yöpyä Örön linnakesaarella, tai Högsåran Skycamp telttailualueesta, jonka puihin kiinnitetyissä leijuvissa teltoissa yöpyminen on unohtumaton elämys.

Tunnetuin Suomen saarista on varmasti Ahvenanmaa. Ahvenanmaa on tarpeeksi pieni että matkustajat voivat tutkia saarta polkupyörällä, joten auton tuominen saarelle ei ole välttämätöntä. Ahvenanmaan ainoa kaupunki on Maarianhamina, joka herää henkiin kesällä. Maarianhaminasta löytyy useita majoitusvaihtoehtoja, turisti voi valita mökkimajoituksesta tai useista hotelleista. Nähtävyyksistä matkailijalle löytyy useita keskiaikaisia kirkkoja, Kasterholmin linna, sekä Getavuorten 15 metrisestä näkötornista upeat maisemat. Saarella voi myös pyöräilemisen lisäksi harrastaa golfia, ratsastusta tai esimerkiksi leijasurfausta.

Järvimatkailu

Rannikon lisäksi veden rauhaa kaipaavat voivat suunnata Suomen järville, joita maasta löytyy pari sataa tuhatta. Yli neliökilometrin suurjärviksi lasketaan Saimaa, Päijänne ja Inari. Päijänteelle pääsee heloposti autolla, julkisilla kulkuvälineillä lähi kaupunkien kautta, tai veneellä Keiteleen-, Vääksyn- tai Kalkkisen kanavien kautta. Päijänteen lähistössä on useita kaupunkeja ja kyliä, ja majoitusta voi etsiä asuntoveneistä, hotelleista, leirialueilta, sekä useista eritasoisista mökki majoitus ratkaisuista. Viehättävät mummonmökit ja pastelliväriset huvilat sopivat vaativampaankin makuun. Päijänteellä vierailijalle löytyy tekemistä pidemmäksikin aikaa. Alueen useat luontopolut kutsuvat koko perheen luonnon huomaan vaeltamaan, ja vesipedot voivat viedä kanootin, kajakin tai SUP-laudan järven lauhkeille vesille. Uusia elämyksiä kaipaavat voivat suunnata Padasjoelle, jossa Kiuasniemen satamassa pääsee kokeilemaan vesihiihtoa. veneen perässä. Päijänteen rannoilla vierailijat voivat myös rentoutua kalastuksen parissa, tai ottaa osaa ratsastus ja veneily kierroksille. Päijänteen kärkipäistä löytyvät myös suomen mittakaavassa keskikokoiset kaupungit Jyväskylä ja Lahti, joten yöelämää kaipaavat voivat korvata maaseudun rauhan illaksi tai pariksi kaupungin huumalla.

Risteilyn riemua

Suomessa järjestetään huima määrä sisävesi risteilyjä kesäaikaan, sekä pienimuotoisia risteilyitä Suomen rannikon saaristoon. Risteilyt vaihtelevat paikkakuntien välisistä reittiristeilyistä monen muotoisiin erikoisristeilyihin. Saimaalla risteilijät voivat esimerkiksi ottaa osaa Saimaan norppaa etsiville risteilyille, järven kiireisimpiä satamia ovat Savonlinna ja Lappeenranta. Lappeenrannasta järjestetään myös päiväristeilyitä Venäjän puolelle Viipuriin. Jyväskylästä Päijänteelle pääsee Gourmet risteilylle esimerkiksi ravintolalaiva Gaialla. M/s Rhealla taas on saunaosasto kymmenelle hengelle, sekä terassi sanan jälkeiseen ruokailuun ja virvoitteluun. Yllättäen yksi Suomen kiireisimmistä sisävesi satamista sijaitsee täysin Tampereen keskustassa, jossa Laukontorilta voi nousta laivaan ja risteillä aina Hämeenlinnaan saakka. reittiä operoiva Hopealinja järjestää normaalien ruokien ja juomien lisäksi säännöllisiä erikoisristeilyjä, kuten hyvinvointiristeilyjä stressivalmentajien kanssa, sekä musiikkiristeilyitä. Tampereen Näsijärvellä toimii myös aito ja oikea 110-vuotias höyrylaiva Tarjanne.