Amerikan kansallispuistot, joissa kannattaa vierailla

Amerikan kansallispuistot, joissa kannattaa vierailla

Amerikasta turistikohteena puhuttaessa usein huomio kohdistuu sen tarjoamiin viihdemahdollisuuksiin ja kaupunkikulttuuriin, joita eri osavaltioiden helmet tarjoavatkin varsin kattavasti. Mutta jos unohdetaan hetkeksi New Yorkit ja Las Vegasit niin saatamme huomata millaisia helmiä tuo Atlantin takainen aarremaa todellisuudessa pitää sisällään.

Amerikan maaperä on maailman kolmanneksi suurin manner. Sen lisäksi Amerikalle kuuluu Tyynellä valtamerellä sijaitsevat Havaijin saaret ja Alaska, jotka molemmat on mannermaasta irrallaan. Jo tästäkin voi päätellä, että luonnon monimuotoisuus näyttää sen ääripäät ja kaikkea siltä väliltä.

Amerikasta löydät kuivat aavikot, metsäiset tundrat, lumihuippuiset vuoret, ja paljon muuta. Tästä syystä luontomatkailijalle voikin isommaksi esteeksi muodostua valinnan vaikeus. Kansallispuistoja Amerikasta löytyy useita kymmeniä. Seuraavat kaksi kappaletta esittelee muutaman huikaisevan luontokohteen: ensimmäinen kaksi tunnettua, jälkimmäinen kaksi hieman tuntemattomampaa kohdetta.

Grand Canyon, Yellowstone

Tämä luultavasti Amerikan suosituin luonnonpuisto, Grand Canyon, on varmaan jokaiselle tuttu vähintään televisioruudulta. Kanjonin suosio ei varmasti ole sattumaa ja matkatessa näille punaisen eri sävyissä loistaville rotkomuodostelmille on hyvä pitää mielessä, että et tule ihailemaan maisemia yksin. Kanjoni sijaitsee Luoteis-Arizonassa ja rotkolla on kävijöitä puolisen miljoonaa vuodessa. Kohteen hyvä puoli on se, että sen kokemiseen voi käyttää itselle sopivan ajan ja budjetin. Voit käydä ihastelemassa paikoitellen parinkin kilometrin syvyistä rotkoa päiväseltään ylätasanteilta. Päivämatkalaisen kannattaa suosia auringonlaskun aikaa, jolloin kanjoni tarjoaa huikaisevan näkymän. Enemmän haasteita kaipaavalle rotkolla järjestetään eri pituisia patikointi/vaellusreittejä, ihan vaikka alas saakka. Tällaiseen vaaditaan jo vähä parempaa kuntoa ja kenkiä (alhaalla lämpötilat voivat kohota tuskaisiin lukemiin, varaudu siis siihen). Luksusta ja ainutlaatuisia elämyksiä hakevalle tarjolla on maisemalentoja yläilmoista.

Grand Canyon, Yellowstone

Yellowstone on sekin yksi Amerikan kuuluisimmista luonnonpuistoista, mutta tarjoaa hieman eri tyylisiä elämyksiä kuin Grand Canyon, vaikka kanjoni löytyy täältäkin. Yellowstone on klassikko varmasti siitäkin syystä, että se on Amerikan ensimmäinen virallinen luonnonpuisto. Yellowstonen lumo perustuu sen monipuolisuuteen. Paitsi että voit nähdä täällä harvinaisempia vulkaanisia geysireitä myös jylhät vuoristomaisemat vesiputouksineen saavat hengen salpaamaan. Luonnonpuisto on täynnä myös toinen toistaan kiinnostavampia eläimiä kuten biisoneita ja puumia. Yellowstone onkin tunnettu sen laajasta ja monipuolisesta eläimistöstä, jotka muodostavat useampia ekosysteemejä. Tästä syystä lapsiperheille kohde on varmasti mieleen. Erilaisia patikointireittejä alueella on lukuisia ja niiden vaativuustaso vaihtelee. Kokeneempikin vaeltaja löytää täältä taatusti haastetta.

Sequoia ja Joshua Tree

Sequoian Kansallispuisto (yhteishallinnossa Kings Valleyn kansallispuiston kanssa) Kaliforniassa on ehkä vähemmän esillä ollut luonnonpuisto Amerikassa, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö se tarjoaisi elämyksiä. Etenkin suomalaiselle puita ja rauhaa rakastavalle kansalle kohde on mieletön aarre! Koivuja Sequoiasta on turha lähteä hakemaan, mutta mammuttipetäjämetsä pitää taatusti paatuneimmankin puunhalaajan sydämen läikehtimässä. Puistolla on kokoa yli 1600 neliökilometriä ja sieltä löytyy maailman suurimmaksi puuksi nimetty General Sherman. Puiden lisäksi metsässä asuu pitkä lista villieläimiä ja jännitystä kaipaavalle sieltä löytyy useampi sata luola, kuten kristalliluola Giant Forest ja marmoriluola Crystal Cave. Maisemannälkäinen patikoija pääsee askeltamaan miltei 300 askelta ylöspäin Moro Rockin näköalatasanteelle.

Joshua Treen kansallispuisto on toinen puistaan tunnettu puisto, myöskin Kaliforniassa. Sequoian kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään yhteistä. Tämä puisto muodostuu kahdesta aavikkoalueesta (Colorado, Mojave) ja tunnetaan nimensä mukaisesti joosuanpuista sekä valtavista kaktusalueistaan.

Myöskään tässä kansallispuistossa ei tarvitse ihastella pelkästään maisemia. Puiston uskomattomat kivimuodostelmat, jotka ovat muovautuneet ja hioutuneet usean vuosituhannen saatossa, tarjoavat eri tasoisia kiipeilymahdollisuuksia harrastajille. Joshua Tree onkin suosittu matkakohde kalliokiipeilijöiden keskuudessa. Mutta heillekin, jotka eivät valjain halua kiviä kokea, tämä luonnon oma ”patsaspuisto” tarjoaa varmasti unohtumattoman elämyksen.