Aikuisten harrastuslomat Suomessa

Kaikista meistä ei ole lomalla aurinkoa rannalla palvomaan tai kaupunkien nähtävyyksiä kiertämään. Usea kaipaa loman viettämistä rakkaan harrastuksen parissa, ja usein nämä matkat suuntaavat ulkomaille aktiviteeteissa lisäoppia saamaan. Mutta suomestakin löytyy hyvä määrä erilaisia aktiviteetti lomia harrastajille. Harraste lomat ovat myös siitä mukavia että usein niille yksistään lähtenyt tapaa sitä kautta uusia samanhenkisiä ystäviä.

Veallusmatkat

Varmaan tunnetuimpia urheilullisia aktiviteetti lomia Suomessa on kävellen tehdyt vaelluslomat Lapissa. Näiden lomien etu on suhteellisen pieni varusteiden ja ennakko taitojen määrä, reitin pituutta ja vaativuutta voi sovittaa vaeltajien peruskuntoon ja ennakko valmiuksiin, ja ne muutamat erikoisvarusteet mitä siihen tarvitaan eivät välttämättä riko pankkia. Vaelluksia voi myös tehdä pyörällä, ratsastaen tai koira valjakon kanssa. Pyörävaellukselle lähtijän kannattaa tehdä reittivalintoja tarkasti etukäteen, ja pitää mielessä että kaikki reitin osat on mahdollista ajaa kaksipyöräisellä kulkuneuvolla. Majoitus muodoissa voi miettiä hotelleja, teltta majoitusta tai jopa AirBnBn kautta matkan varrelle huoneiden varaamista. Siinä missä kukin voi suhteellisen helposti tahollaan järjestää jalkaisin tai pyörällä suoritettavan vaelluksen, ratsastus ja koiravaljakko reissut kannattaa varata erikoistunen toimiston kautta. Ratsastusvaellusta suomessa löytyy useilta talleilta, usein joko kotoisilla suomen hevosilla tai pienemmillä islannin hevosilla. Suomen Vaellustallien Liitto Ryn sivuilta voi käydä katsomassa sopivia talleja. Esimerkiksi Talli Solfari Karjaalla järjestää kesäisin leirejä myös aikuisille, joissa voi käydä mastovaelluksilla islannin hevosilla, ja Luomajärven Hevoskievari Ikaalisissa järjestää sekä kokeneiden aikuisten lomia että lomia joille voivat tulla mukaan sekä lapset että vanhemmat. Useat talli järjestävät myös viikon pituisia ratsastuslomia, joilla pääpaino on taitojen kohottamisella ratsastus kentällä ennemmin kuin maastossa ratsastamisella. Ratsastuslomia järjestetään kaikentasoisille kokelaille, mutta ennen pidempää lomaa varatessa ja maksaessa kannattaisi varmaan käydä muutamalla tunnilla kokeilemassa onko se sopiva harrastus. Kannattaa myös ottaa selvää mitä varusteita tallilla on lainattavana ja mitä pitää itse tuoda mukaan. Turvallinen kypärä kuuluu asiaan, ja samoin ratsastukseen tarkoitetut saappaat. Varsinkin pidempien miesten kannattaa myös ottaa selvää tallikohtaisista painorajoista, harrastuksessa istutaan elävän eläimen selässä, joten useilla talleilla on painorajana vähemmän kuin 100kg. Jos nelijalkaisten selässä istuminen ei ole mieluisaa lomanviettopuuhaa. miten olisi useamman nelijalkaisen vetämänä oleminen? Lapissa järjestetään myös siperianhusky safareita ja vaelluksia, joissa lomalaiset pääsevät koiravaljakon vedettäväksi päivän tai useamman kestäville reiteille. Tämä on perinteisesti talvihuvia, mutta Hossan lomakeskuksessa järjestetään siperianhuskyvaelluksia myös kesäisin, jolloin he vetävät pyörillä kulkevaa kelkkaa.

Sielunrauhaa kaipaaville

Jos nelijalkaiset eivät sovi omaan lomakuvaan ollenkaan, valinnan varaa löytyy siitä huolimatta urheilullisista lomista. Useissa kartanohotelleissa voi osallistua jooga lomalle kauniissa ympäristössä, ja ennakko taitoja ei välttämättä tarvitse olla, sillä koulutus suunnataan tasoryhmille. Pidemmällä joogakurssilla tulee lihasmuistia helposti nopeammin kuin kerran viikossa tunnilla käymällä, ja aloittelijat saavat hyvät perustaidot nopeasti, kun taas kokeneemmat joogit etenevät seuraavalle asteelle. Kursseilla opetetaan usein myös meditaatiota, joten kiireisen city ihmisen mieli pääsee lepäämään viikon ajaksi. Plussana usein kasvisruokavaliot ja kaventuva vyötärön seutu. Useilla kursseilla säiden salliessa joogaa pääsee myös harrastamaan luonnonhelmassa, mikä antaa sille oman ulottuvuutensa. Aktiviteettilomia löytyy myös vähemmän liikunnalliselle kansalle, esimerkiksi Loikansaaren Kartanossa järjestetään kudontaretriittejä ympäri vuoden. Lomalaiset pääsevät nauttimaan Saimaan saaristoidyllistä samanhenkisten ihmisten seurassa, ilman tiivistä ohjelmaa. Lomanaikana tavoitteena on kutoa räsymatto kangaspuilla, mutta jokainen voi kutoa omaa vauhtiaan ja maksimi tai minimi pituutta matolla ei ole. Tämän lisäksi lomalaiset voivat nauttia luonnosta, hiljaisuudesta. Lomalaiset voivat tuoda joko omat kuteet, tai ostaa niitä paikan päältä. Useat seurakunnat järjestävät myös hiljaisuuden retriittejä ympäri Suomea, rauhaa vähemmän hengellisessä muodossa kaipaaville.


Sielunrauhaa kaipaaville